Ana Sayfa İçin... Hakkımızda Bilgi için... Sporcularımız Hakkında Bilgi İçin.... Fotoğraf Galerisi için... Kayıt Olunuz... Bizimle İletişim Kurmak İçin...  
 
 
Yüzmenin Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri


Temel görevi, kana oksijen vermek ve kandaki karbondioksiti almak olan solunum sistemi, ağızdan ve burun dan başlayarak akciğerde sonlanır.

Ağızdan ve burundan alınan hava "trakea" adı verilen ve havanın iletilmesini sağlayan boru yoluyla akciğerlere gelir. Akciğerlere gelen ve akciğerlerin yapısında bulunan "alvoel"lere (hava kesecikleri) yerleşen havada % 14-15 oksijen ve % 4.9-6.9 oranında karbondioksit vardır. Çevresi kılcal damarlarla sıkı bir şekilde çevrilmiş ola alveollerle kılcal damarlar arasında gaz alış verişi olur.

Gaz değişimi diffüzyonla meydana gelir. Örneğin, vennler (toplara mar) içinde akciğerlere gelen karbondioksitten zengin kan, akciğer yapısındaki alveol keselerine geçerken burada bulunan oksijen de kana geçer.

Eritrosit içinde dokulara gelen oksijen il bağlanmış hemoglobin molekülü, oksijenini aktif dokulara verir. Bu alışveriş ise aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.

Antrenmanlar sırasında organizmanın oksijen gereksinimi artar. Bu artışa paralel olarak, bu gereksinimi karşılayacak dolaşım ve solunum sistemlerinin de bu duruma fizyolojik bir uyum göstermesi gerekir.

Dokuların oksijene olan gereksinimi arttıkça, solunum sisteminin organizmaya soktuğu oksijen miktarı ve bu oksijeni dokulara taşıyacak olan dolaşım sisteminin faaliyeti artar. Dinlenme durumunda bir kişi dakikada 12-16 kez soluk alırken, antrenmanlar sırasında solunum frekansı 40-50'ye kadar çıkabilir.

Kişinin bir dakikada aldığı hava miktarı ise o kişinin dakika başına solunum volümünü (hacmini) meydana getirir.

Dakika Başına Solunum Volümü = (Bir Solukta Alınan Hava Miktarı) x (Bir Dakikadaki Solunum Sayısı)

Dinlenme durumundaki bir kişinin dakika başına solunum volümü 5-8 litre/dk. civarındadır. Bu miktar, yük altında 120 It./dk.'ya, bazı durumlarda da 140 It./dk.'ya kadar yükselebilir.

Fiziksel çalışmalarda bir taraftan solunum volümü, diğer taraftan da solunum frekansının artırılmas ile solunum-dakika volümü artırılmış olur.
Serbest Yüzme...
Sırt üstü  Yüzme...
Kelebek Yüzme...
Serbest Yüzme...
Yüzme Havuzu
Olimpik Yüzme Havuzu Özellikleri...
Havuz Suyu Nitelikleri...
Havuz Ortamı...
Havuz Tarihçesi...
Yüzmenin Faydaları...
Solunum Sistemi Faydaları...
Kas ve İskelet Sistemi Faydaları...
Kalp ve Dolaşım Sistemi Faydaları...
Sinir sistemine Faydaları...
Spor Yapan ve Yapmayan
Beslenme...
Diğer Faydaları...
Sezon Programı İçin...
Haberler ve Duyurular...
 
Web Tasarım İşileriniz İçin mail gönderiniz...  
Free Hit Counter   Web Sitemizin Tüm Hakları Saklıdır kopya Yapılamaz,Yapanlar Hakkında Yasal İşlem Yapılacaktır....Mail göndermek İçin...
Sitemizde Bulunan Görsel Ögeleri İzleyebilmek İçin Lütfen Buradan Flash Plug-in'i Buradan Java Plugini Bilgisayarınıza yükleyiniz
Sitemizi en iyi 1024x768 Çözünürlükte ve internet Explorer 6.0 İle İzleyebilirsiniz.