Ana Sayfa İçin... Hakkımızda Bilgi için... Sporcularımız Hakkında Bilgi İçin.... Fotoğraf Galerisi için... Kayıt Olunuz... Bizimle İletişim Kurmak İçin...  
 


Yüzücü solunum parametreleri

YAZ SPOR OKULLARI YÜZME PROGRAMINA KATILAN ÇOCUKLARIN SOLUNUM PARAMETRELERİNİN DEĞERLEDİRİLMESİ

Çalışmanın amacı ;


yaz spor okulları yüzme programına katılan 7-13 yaş grubu çocukların kurs programı öncesi ve sonrası solunum parametrelerinin değerlendirilmesidir.

Bu çalışmada yaz spor okulları yüzme programına katılan 40 erkek çocuğa kurs öncesi ve sonrası solunum fonksiyon testleri uygulanmıştır. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun bedeni çok değişken bir yapıya sahip olduğundan, genç yaşlardaki fiziksel bozuklukları önlemede ve geciktirmede, spor önemli bir rol oynar (8). Yapılan araştırmalar, okul çağındaki çocuklara düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırıldığı takdirde, bunun ileriki yıllarda da devam edebildiğini göstermiştir.

İleriki yaşlarda düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak zordur. Bu nedenle sağlıklı olmanın en önemli koşullarından biri, spora erken yaşlarda başlamaktır (10) Dakika solunumu egzersiz sırasında artış gösterir.

Bu, çalışan kaslarda bir dakikada üretilen CO2 ve tüketilen O2 miktarının orantılı bir şekilde artışıdır (6). Bunun sebebi ise antrenmanlı kişilerin, antrenmanın etkisi ile solunum kaslarının gelişmesine ve kuvvetlenmesine bağlıdır (1).

Bu çalışmada, çocuklarda yüzme egzersizinin solunum parametreleri üzerindeki değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Bu çalışmaya
,

İstanbul Gençlik spor İl Müdürlüğü yaz spor okulları yüzme programına katılan 7-13 yaş grubu 40 erkek çocuk kursiyer dahil olmuştur. Kurs programı öncesi ve sonrası solunum parametreleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir..

Solunum fonksiyon testleri spirometre (M.R spirobank) cihazında yapıldı. Sonuçta zorlu vital kapasite (FVC), zorlu ekspirasyon hacminin yüzde değeri (FEV%), vital kapasite (VC) ve maksimum istemli ventilasyon (MVV) değerleri ölçüldü. Elde edilen verilerin istatistik değerlendirmelerinde, SPSS 10.0 paket programı kullanıldı.

Değerlendirmelerde solunum parametreleri arasındaki ortalama farkı belirlemek amacıyla bağımlı gruplardaki iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (bağımlı t-testi) uygulandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak p<0,05 kabul edildi.

Serbest Yüzme...
Sırt üstü  Yüzme...
Kelebek Yüzme...
Serbest Yüzme...
Yüzme Havuzu
Olimpik Yüzme Havuzu Özellikleri...
Havuz Suyu Nitelikleri...
Havuz Ortamı...
Havuz Tarihçesi...
Yüzmenin Faydaları...
Solunum Sistemi Faydaları...
Kas ve İskelet Sistemi Faydaları...
Kalp ve Dolaşım Sistemi Faydaları...
Sinir sistemine Faydaları...
Spor Yapan ve Yapmayan
Beslenme...
Diğer Faydaları...
Sezon Programı İçin...
Haberler ve Duyurular...
 
Web Tasarım İşileriniz İçin mail gönderiniz...  
Free Hit Counter   Web Sitemizin Tüm Hakları Saklıdır kopya Yapılamaz,Yapanlar Hakkında Yasal İşlem Yapılacaktır....Mail göndermek İçin...
Sitemizde Bulunan Görsel Ögeleri İzleyebilmek İçin Lütfen Buradan Flash Plug-in'i Buradan Java Plugini Bilgisayarınıza yükleyiniz
Sitemizi en iyi 1024x768 Çözünürlükte ve internet Explorer 6.0 İle İzleyebilirsiniz.