Kurbağalama Yüzme,
Yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir stildir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur.
- Yükselme
- Küçülme
- Uzanma
Ayaklar ise hep daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stilde ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmesidir. Bu stide dönüşler çift el olmak zorundadır.
Kurbağalama stili dört modern yarışma stilinin en eskisi olup değişik kabiliyetli yüzücüler tarafından geniş çapta kullanılmaktadır. Yüzücü yüzükoyun durumda olduğundan ve ileri doğru bakmasına izin veren bir stil olduğundan çoğu zaman ilk öğretilen bu stildir. Ayrıca, tüm uygulama boyunca ağızı suyun dışında tutmak suretiyle suyun içinde nefes verme gereğinden kurtulunabilir.
Bu avantajlar yeni öğrenende güven hissinin oluşmasına yardımcı olurlar. Bu stilin mekanik dezavantajları vardır ve bu da onun yarışma stillerinin en yavaşı olmasına sebep olur. Bunun nedenleri şunlardır: Hızlı bir tempoda yüzerken kol ve bacakların su yüzeyinin altında başlangıç durumuna gelirken önemli direnç yaratmaları; ileri doğru itici hareketlerin serbest stildekinden daha az devamlı olması; özellikle nefes alırken başın nisbeten yüksek durumda olması vücudun yataya eğik duruma geçmesine yol açarak ek direnç yaratması.
Bu sebeplerden dolayı, iyi koordine edilmiş ve mekanik bakımdan verimli hareketlerine en az direnç en çok itici güç elde etmek önem taşımaktadır.Diger yarışma stillerinin aksine, suya karşo arkaya doğru yapılan güçlü hareket dolayısıyla kurbağalama stili bacak hareketinden büyük ileri itici güç kazanır. |